Високо кръвно! Защо го имаш и какво да направиш по въпроса?

високо кръвно

В тази статия ще научиш всичко за високото кръвно. Кои са двете причини, поради които се вдига кръвното, до това как да го нормализираме и да не позволиш да се повиши отново. 

Ще споделя с теб защо лечението на докторите не работи дългосрочно, какво точно представлява високото кръвно, кога знаеш, че имаш високо кръвно, какви са симптомите и как да се предпазиш от здравословните проблеми, които са в следствие от високото кръвно, които и често водят до фатален край.

Дали е възможно човек да нормализира високото си кръвно и да не го вдига никога повече?

Разбира се, че е възможно!

И колкото е лесно, толкова и не е, защото има своите особености, за които ще научиш след малко.

Но как стигнах до тази информация?

Информацията я научих в момента, в който ми се наложи да го направя.

Мой роднина получи инсулт и докторите обвиниха високото кръвно като причинител(не бяха прави, ама това е друга тема на разговор).

Така с цел да помогна на моя близък роднина, просто ми се наложи да науча тази информация.

Така отделих близо половин година в задълбочено изучаване на натуропатичната медицина и нейният подход към лечение на хронични заболявания и успях да помогна на моя роднина да го нормализира и години по-късно то продължава да е в нормите. 

И за това искам тази информация да бъде в онлайн пространството, така че който иска да може да я прочете и да приложи написаното, за да посигне същият резултат – трайно нормализиране на кръвното нялягане.

Тоест информацията в тази статия работи. Само си отдели няколко минути и я прочети!

Преди да продължим напред, важно уточнение!

Не съм доктор по медицина, нито каквото и да е доктор, фармацевт или пък медицинско лице. И по закон нямам право да лекувам никого. В тази статия споделям информация с ясната цел, който иска да знае повече информация как сам да си помогне, да го направи. Не нося никаква правна отговорност за последствията от приложените стратегии и препоръки посочени в тази статия.

Какво е високо кръвно налягане?

Високо кръвно налягане или хипертония се появява, когато кръвното налягане се повиши до нездравословни нива. Измерването на кръвното налягане взема предвид колко кръв преминава през кръвоносните съдове и количеството съпротива, която кръвта среща, когато сърцето изпомпва кръвта.

Стеснението на артерии увеличава съпротивлението. Колкото по-тесни са артериите, толкова по-високо ще бъде кръвното налягане. В дългосрочен план повишеното налягане може да причини здравословни проблеми като инфаркт и инсулт.

Хипертонията е доста често срещано хронично заболяване.

Хипертонията обикновено се развива в продължение на няколко години. Обикновено не се забелязват никакви симптоми. Но дори и без симптоми, високото кръвно налягане може да причини увреждане на кръвоносните ви съдове и органи, особено на мозъка, сърцето, очите и бъбреците.

Ранното откриване е много важно. Редовните измервания на кръвното налягане могат да помогнат за установяване и диагностициране на време. Ако кръвното налягане е повишено, вероятно личния ви лекар ще предложи още няколко измервания докато не се установи със сигурност, че наистина имате високо кръвно.

Какви са последиците от високото кръвно налягане върху тялото?

Тъй като хипертонията често е трудно за установяване хронично заболяване, тя може да причини увреждане на тялото ви в продължение на години, преди симптомите да станат очевидни. Ако високото кръвно не се лекува, може да се сблъскате със сериозни, дори фатални усложнения.

Усложненията на хипертонията включват следното.

Увредени артерии

Здравите артерии са гъвкави и силни. Кръвта тече свободно и безпрепятствено през здрави артерии и съдове.

Хипертонията прави артериите по-стегнати и по-малко еластични. Това увреждане улеснява натрупването на мазнини в артериите и ограничава притока на кръв. Това увреждане може да доведе до повишаване на кръвното налягане и в крайна сметка до инфаркт и инсулт.

Увредено сърце

Хипертонията кара сърцето да работи твърде усилено. Повишеното налягане в кръвоносните съдове принуждава мускулите на сърцето да изпомпват по-често и с по-голяма сила, отколкото здравото сърце би трябвало.

Това може да причини уголемено сърце. Увеличеното сърце увеличава риска от следното:

При хора с уголемено сърце, имаме специален пакет за здраво сърце. Можеш да научиш повече за него тук: https://sim-nutrition.com/product/пакет-здраво-сърце

Увреден мозък

Мозъкът разчита на здравословно снабдяване с богата на кислород кръв, за да работи правилно. Високото кръвно налягане може да намали кръвоснабдяването на мозъка ви. Това води до:

 • Временните блокировки на притока на кръв към мозъка се наричат преходни исхемични атаки
 • Значителното блокиране на притока на кръв причинява смъртта на мозъчните клетки. Това е известно като инсулт

Неконтролираната хипертония може също да повлияе на паметта и способността ви да учите, да си припомняте, да говорите и да разсъждавате. Лечението на хипертония често не заличава или обръща ефектите на неконтролираната хипертония. Това обаче намалява рисковете за бъдещи проблеми.

Какви са симптомите на хипертонията?

Хипертонията е трудна за хващане без измерване. Доста хора не изпитват никакви симптоми и имат високо кръвно. Възможно е и да отнеме години докато се установи високото кръвно. За това винаги е препоръчително да се правят измервания редовно и да се следят стойностите.

Но кои са основните симптоми при вече сериозно повишено кръвно налягане:

 • Главоболие(в повече случаи в задната част на главата)
 • Задъхване
 • Кръв от носа
 • Болки в гърдите
 • Кръв в урината
 • Замаяност

При някои от тези симптоми, веднага трябва да се потърси медицинска помощ. Но пак повтарям, че трябва да не се чака да се стигне до някои от симптомите, а няколко пъти годишно да се проверява кръвното налягане – профилактично.

Диагностицирането на високо кръвно налягане

Диагностицирането на хипертония е толкова просто, колкото измерването на кръвното налягане. Повечето лекарски кабинети проверяват кръвното налягане като част от рутинно посещение. Ако не получите информация за кръвно ви налягане, при следващата си среща, поискайте такова.

Ако кръвното ви налягане е повишено, вашият лекар може да поиска още няколко измервания за няколко дни или седмици. Диагноза хипертония рядко се поставя само след едно измерване. Вашият лекар трябва да види доказателства за продължителен проблем. 

Ако кръвното налягане остане високо, вашият лекар вероятно ще проведе още тестове, за да изключи основните състояния. Тези тестове могат да включват:

 • тест за урина
 • скрининг на холестерол и други кръвни изследвания
 • тест за електрическата активност на сърцето ви с електрокардиограма (ЕКГ, понякога наричана ЕКГ)
 • ултразвук на сърцето или бъбреците

Тези тестове могат да помогнат на вашия лекар да идентифицира всички вторични проблеми, причиняващи повишеното ви кръвно налягане. Те могат също така да разгледат ефектите, които високото кръвно налягане е имало върху органите ви.

Какво ни казват показаните нива на за високо кръвно налягане?

Две числа създават отчитане на кръвното налягане:

 • Систолично налягане : Това е първото или горното число, по-познато като горна граница. То показва налягането в артериите, когато сърцето ви бие и изпомпва кръв.
 • Диастолично налягане : Това е второто или долното число, по-познато като долна граница. Това е отчитането на налягането в артериите между ударите на сърцето ви.

Пет категории определят показанията на кръвното налягане за възрастни:

 • Нормално: Нормалните стойности на кръвното налягане е по-малко от 120/80 милиметра живак (mm Hg).
 • Повишено: Систоличното число е между 120 и 129 mm Hg, а диастоличното число е по-малко от 80 mm Hg. Лекарите обикновено не лекуват повишеното кръвно налягане с лекарства. Вместо това, вашият лекар може да насърчи промените в начина на живот, за да помогне за намаляване на стойностите.
 • Етап 1 хипертония: Систоличното число е между 130 и 139 mm Hg, или диастоличното число е между 80 и 89 mm Hg.
 • Етап 2 хипертония: Систоличното число е 140 mm Hg или по-високо, или диастоличното число е 90 mm Hg или по -високо.
 • Хипертонична криза: Систоличното число е над 180 mm Hg или диастоличното число е над 120 mm Hg. Кръвното налягане в този диапазон изисква спешна медицинска помощ. Ако при такова високо кръвно налягане се появят симптоми като болка в гърдите, главоболие, задух или визуални промени, е необходима медицинска помощ в спешното отделение.

Правилното диагностициране, че имате високо кръвно налягане се случва след 3 ПОСЛЕДОВАТЕЛНИ измервания, показващи стойности повече от 140/90 mm Hg.

Защото има редица причини тялото да повиши кръвното налягане еднократно и след това то да се нормализира. Не оставяйте да ви подведат след едно измерване и веднага да ви сложат на лекарства. Трябват цели три последователни измервания със стойности над 140/90. САМО ТОГАВА могат да ви диагностицират с хипертония и да ви поставят на лекарства.

Лекарства за високо кръвно налягане

Нека да ги разгледаме първо какво правят те…

Някои от лекарствата, използвани за лечение на хипертония, включват:

 • Бета-блокери : Бета-блокерите карат сърцето ви да бие по-бавно и с по-малко сила. Това намалява количеството кръв, изпомпвано през артериите ви с всеки удар, което понижава кръвното налягане. Той също така блокира определени хормони в тялото ви, които могат да повишат кръвното ви налягане.
 • Диуретици : Високите нива на натрий и излишната течност в тялото ви могат да повишат кръвното налягане. Диуретици, наричани още хапчета за вода, помагат на бъбреците ви да премахнат излишния натрий от тялото ви. Когато натрият напусне, допълнителната течност в кръвния поток се премества в урината ви, което спомага за понижаване на кръвното ви налягане.
 • АСЕ инхибитори : Ангиотензинът е химикал, който причинява стесняване на кръвоносните съдове и стените на артериите. Инхибиторите на ACE (ангиотензин конвертиращ ензим) възпрепятстват организма да произвежда колкото се може повече от този химикал. Това помага на кръвоносните съдове да се отпуснат и намалява кръвното налягане.
 • Рецепторни блокери на ангиотензин II (ARBs) : Докато АСЕ инхибиторите имат за цел да спрат образуването на ангиотензин, ARB блокират ангиотензин да се свързва с рецепторите. Без химикала кръвоносните съдове няма да се стегнат. Това помага за отпускане на съдовете и понижаване на кръвното налягане.
 • Блокери на калциевите канали: Тези лекарства блокират влизането на част от калция в сърдечните мускули на сърцето ви. Това води до по-малко сърдечни удари и по-ниско кръвно налягане. Тези лекарства също действат в кръвоносните съдове, като ги отпускат и допълнително понижават кръвното налягане.
 • Алфа-2 агонисти: Този тип лекарства променят нервните импулси, които причиняват стесняване на кръвоносните съдове. Това помага на кръвоносните съдове да се отпуснат, което намалява кръвното налягане.

Искам сега да обърнеш внимание къде видя в горните редове опит за третиране на първопричинителя на високото кръвно налягане. Никъде! Само опити да се свали кръвното чрез редукции в един или друг процес.

Ето това е различното на натуропатичната медицини. Тя третира причината, не симптомите. Там се търси дълготраен ефект. Не да си на поддържащи лекарства и ако утре не ги вземеш, да настане паника.

Повече ни клиенти искат премахване на зависимостта от лекарствата. И с точно с това сме им полезни.

Какво причинява високо кръвно налягане?

Както ти споменах по-рано, тук ще разгледаме нещата от различна гледна точка и тя е на натуропатичната медицина.

Тя цели винаги да търси проблема и да предлага решение. Точно и за това топ докторите по натуропатична медицина отдавна доказаха три основни причини човек да развие високо кръвно налягане.

Ето ги и тях.

Първата и по-рядко срещана причина човек да развие високо кръвно е запушени микросъдове в бъбреците.

Нека поясня. Когато дълго време се храним нездравословно, примерно пушим цигари, изпитваме много стрес в живота и всичко тези фактори доведат до възпаления в организма, започват да се запушват артериите.

Това става като въпросните възпаления водят до образуване на свободни радикали, които атакуват стените на артериите. Така холестерол се полепва по артериите с цел да предпази артериите от разяждане и кръвоизлив.

Колкото повече се повтаря този сценарии, толкова повече се запушват артериите.

И в един момент след години прием на вредни храни се запушат сериозно артериите, бъбреците не смогват и се отдел ензим наречен ренин.

Той дава сигнал на тялото да засили кръвното налягане с цел отпушване на въпросните микросъдове в бъбреците. Така се засилва налягането и когато този процес стане ежедневие, имаш постоянно високо кръвно.

Тук решението е просто да се отпушат кръвоносните съдове. Ще научиш по-долу как точно.

Втората и много по-вероятна причина е дефицит на хранителни вещества и в частност Калций, Магнезий и Омега-3 мастни киселини.

Как така?

Артериите имат мускули. Те се свиват и отпускат. За да се свие и отпусне един мускул му трябва наличен Калций и Магнезий.

Когато този ресурс свърши, тогава артерията се свива, но не се отпуска до край. Така се намалява обема и съответно се увеличава налягането.

Ролята на омега-3 мастните киселини е в това да неутрализират възпаленията и запушванията по артериите. Когато имаме дефицит на омега-3, доста голяма е вероятността да имаме и високо кръвно ако сме се хранили с вредни храни дълго време.

Как се образува този дефицит обаче?

Калция и Магнезия са едни от най-важните минерали в организма и техният дефицит може да бъде опасен за здравето. Това е така, защото участват в редица процеси и дефицита им е свързан с над 270 различни заболявания или здравословни проблеми.

Как обаче оставаш без Калций и Магнезий и развиваш високо кръвно?

Опита ни с клиенти показва, че повече ни клиенти развиват високо кръвно след като са преминали през или сериозен стрес причинен от примерно загуба на близък, развод, загуба на работа, катастрофа и т.н., или след години работа на открито слънце или активно спортуване и физическо натоварване.

Какво се случва в организма в този момент?

Повечето хора живеем с ограничен минерален ресурс поради простата причина, че в храната ни няма вече хранителни вещества.

Две са причините, защо това е така. Начина на производство с пестициди и други препарати, които убиват живите бактерии, които изсмукват минералите от почвата и ги вкарват в растенията или зеленчуците и жестокото деминерализиране на почвите и липсата на всякакво захранване.

През 1900 година, в 30 грама спанак е имало 158 мкг от минерала желязо. Днес – 2 мкг. През 1900 година мъжете са произвеждали в един милилитър семенна течност над 100 милиона сперматозоиди, днес – 5.

Ако си над 30 години и се прекарал девството си на село и си ял зеленчуци от градината на баба, предполагам знаеш какъв вкус имаха те.

Можеш ли да ги сравниш със зеленчука от големите вериги или от местния пазар?

Не.

Защото баба ти като е гледала зеленчуци е наторявала почвата всяка година с тор и дървесна пепел, която е пълна с минерали. И после доматите, чушките и другите зеленчуци са били вкусни и пълни с минерали.

Когато живеем с ограничен ресурс минерали(примерно на 20 %) и изведнъж се случи нещо, което предизвика сериозен стрес, тялото използва наличният ресурс за да се справи със стреса и след това не остава нищо и започват проблемите.

Загледай се в огледалото. Ако имаш високо кръвно, имаш ли побелели коси? Ето ти индикатор, че тялото е изсмукало последното количество хранителни вещества, че чак е стигнало и до косата и от нея е отнела минералите. И точно и за това си побелял.

Може и да не си преминал през огромен стрес, а малко по-малко да се губил ресурса и пак да си се оказал в огромен дефицит.

Третата причина е комбинация от горните две.

Както сам се досещаш – нормализирането на кръвното зависи от това коя точно е причината.

Как обаче сам да установиш?

Ако имаш подагра, проблеми с уринирането, дали зачестено и затруднено, вероятно бъбреците са частично и сериозно запушени.

Ако имаш един или повече от следните признаци:

 • Киселини в стомаха
 • Болки в долната част на кръста
 • Артрит
 • Проблеми с мускулатурата – спазми, крампи
 • Проблеми със зъбите
 • Трудно заспиване
 • Паник атаки
 • Тремор
 • Депресия или рязка смяна на настроенията
 • Болезнен цикъл

… то значи имаш сериозен дефицит на Калций и Магнезий.

Така разбираш дали е един причинителя или са и двата накуп.

Тогава вече знаеш как да подходиш.

Какво е решението?

Както сам разбираш, за да решим първопричината, трябва първо да се установи кой точно е проблема.

С информацията по-горе и сам можеш да го направиш или просто да ни потърсиш на телефон: 0877302033 или да си запазиш час за консултация от тук: http://wp.viktorsimeonov.com/health-consultation/

Или пък просто следвай следните препоръки, които даваме на клиенти ни търсещи нормализиране на високо кръвно налягане: 

 1. Промяна в хранителният режим

 Спираме следните храни:

 • Глутен(пшеница, ръж, ечемик и овес)
 • Пържени храни
 • Меса с нитрати
 • Олио и зехтин от бутилка

Наблягаш повече на млечни, месни продукти, краве масло. Стремиш се да приемаш повече холестерол, сол(солта няма нищо общо с високото кръвно, а по-скоро ниските нива на аминокиселини в кръвта), животински мазнини и протеини. Повече зеленчуци, ядки и семена.

Добавяй към месата и задушени броколи и се стреми колко можеш повече да ядеш броколи, защото имат доста хранителни вещества и в частно ефективно усвоим Калций.

 • Започваш ежедневно да приемаш хранителни добавки –Взимаш Пакет Високо Кръвно от сайта ни sim-nutrition.com.Пиеш по един пакет на месец. В него има 4 продукта, които ще ти помогнат да свалиш кръвното. Ето как точно:

SCITEC Multi Pro Plus е иновативен комплексен продукт, който съдържа огромно количество на най-важните витамини и минерали в над 100 % от дневния прием дози. Абсолютно задължителен продукт при борбата с високото кръвно.

С него целим цялостно зареждане на тялото с почти всички важни хранителни вещества – витамини и минерали в доста високи дози.

Calcium Magnesium & Zinc with Vitamin D – Приема на допълнително ключовите минерали като калций и магнезий е повече от задължително, за да нормализираме кръвното.

Както стана ясно вече – водещата причина е дефицита на Калций и Магнезий. Наличието на Витамин Д в продукта подобрява усвояването на минералите от организма.

Hawthorn Berry – Билката глог е изключителен помощник в борбата с високото кръвно и сърдечно-съдовите заболявания. В някои древни култури, глогът се е ползвал като лекарство против високо кръвно преди стотици дори хиляди години. С него целим естествено разширяване на кръвоносните съдове, без странични ефекти.

Haya Labs Omega 3-6-9 – Омега-3 мастните киселини са необходими за ефикасното функциониране на мозъка и тялото на клетъчно ниво. Но в този случай, Омега-3 мастните киселини подпомагат изчистването на артериите и предпазват от бъдещо запушване.

Приемай този пакет в рамките на 3-4 месеца и наблюдавай какви резултати ще постигнеш.

Какви резултати можеш да очакваш?

Резултатите зависят от дисциплината която имаш да прилагаш посочените съвети.

Също така зависи от това колко високо е твоето кръвно налягане.

Ако следващ стриктно съветите посочени по-горе, между 1 и 3 месеца е нормално да се очаква нормализиране на кръвното налягане.

Разбира се, ти трябва да го измерваш седмично по веднъж и да записваш и следиш какъв е прогресът.

Ето какво да направиш сега:

 1. Поръчваш пакета хранителни добавки от тук. Не умувай много дали въобще трябва да пиеш добавки, а действай!
 2. Започваш да се храниш малко по-здравословно спазвайки препоръките по-горе. Създай навика всяка вечер с вечерята да изяждаш по половин килограм задушени броколи и 100 грама ядки и семена като бадеми, сусам и т.н.. В тях имаме първо високи количества Калций и Магнезий и второ – те се усвояват изключително добре. Към тях добавки и 30 грама черен шоколад. Той е изключително полезен при нормализиране на кръвното налягане.
 3. Следи всяка една седмица нивото на кръвното налягане и в момента в който го свалиш, можеш да намалиш дозата на лекарства. След това изчакай две-три седмици, премери го отново и ако пак е нормално, можеш да пробваш тотално да спреш лекарствата.

Надявам се статията ни да ти е била полезна. Целта ми за тази статия е да помогне на повече хора знаят причината за високото кръвно налягане и какво да направят, така че да нормализират стойностите.

––––––––––––––––––––

ВАЖНО! Ако искаш да ти помогна лично да постигнеш БЪРЗИ РЕЗУЛТАТИ, запиши се за БЕЗПЛАТЕН предварителен разговор на този линк тук: http://wp.viktorsimeonov.com/health-consultation/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *