Киселини в стомаха (Рефлукс) – защо ги имаме и какво да направим по въпроса

Киселини в стомаха (Рефлукс)

Ако имаш киселини в стомаха, това ще е най-важната статия в твоя живот, който трябва да прочетеш.

В нея ще научиш:

 • Какво представлява проблема наречен киселини в стомаха или киселинен рефлукс
 • Как се образува
 • Как лекуват лекарите
 • Защо тяхното лечение не работи
 • Какво всъщност предизвиква образуването на рефлукса
 • Какво да направиш по въпроса, че да отстраниш проблема

Сериозно обещание, нали?

Ако останеш с мен до края ще разбереш защо смело казвам, че можеш да се отървеш от киселините в стомаха и то без операция.

Преди това да направя една важна отметка: Не съм доктор по медицина, нито каквото и да е доктор, фармацевт или пък медицинско лице. И по закон нямам право да лекувам никого. В тази статия споделям информация с ясната цел, който иска да знае повече информация как сам да си помогне, да го направи. Не нося никаква правна отговорност за последствията от приложените стратегии и препоръки посочени в тази статия.

В тази статия ще намериш различна перспектива за нещата в медицината и препоръките са на база натуропатичната медицина, която изучавам и на нейната основа създавам пакети от хранителни добакви, които помагат да се решат хронични заболявания, които са уж нелечими.

Какво представлява рефлукса?

Гастроезофагеалната рефлуксна болест е хронично нарушение на гастроинтестиналния тракт, засягащо долния езофагеален сфинктер (еднопосочна мускулна клапа, свързваща хранопровода с горния отвор на стомаха), при което съдържанието на стомаха се издига нагоре в хранопровода. Симптомите включват неволно връщане на хранопроводно или стомашно съдържание обратно към устната кухина (регургитация), вкус на киселина в задната част на устата, киселини в стомахалош дъхболка в гърдите, проблеми с дишането и износване на зъбите[1] 

Известна е още като стомашна рефлуксна болест, киселинна рефлуксна болест, киселинен рефлукс, гастроезофагеален рефлукс, рефлукс[3]

Когато сфинктерът е слаб или се отваря неадекватно, позволявайки по този начин връщането на стомашно съдържание в хранопровода, настъпва т. нар. гастроезофагеален рефлукс.

Занапред просто ще използваме израза рефлукс.

Както стана ясно от текста по-горе(взет от номер 1 източника уикипедия*), когато нивото на киселини в стомаха в един момент се повиши, се отваря мускулната клапа в горната част на стомаха – долния езофагеален сфинктер, и така попада в хранопровода част от стомашните киселини.

Общ преглед на заболяването

Според различни статистики процентът хора, които страдат от рефлукс, е между 15 и 30 %. В световен мащаб се говори, че близо 1 млрд. души вече страдат от този проблем почти ежедневно.

Това означава, че имаме сериозен проблем пред нас и с годините то не само, че не се подобряват нещата, но стават и все по-зле. За последните 30 години имаме почти удвояване на броя случаи на хора с рефлукс и през 2050 година се очаква близо 2.1 млрд. души да имат този проблем.

Защо обаче това е така?

Според мен има две причини все повече хора да имат този проблем.

Първия и основният: Жестокото неразбиране на причините да имаме хронични заболявания от лекарите. Това е така, защото те са част от един добре управляван модел, който цели да създава потребители от хора със заболявания.

Ако написаното не беше така, защо нито едно хронично заболяване като рефклукс, високо кръвно или диабет тип 2 не се третира с цел лечение, а с цел поддържане на симптоми или контролиране?

Не ги виня лекарите, или поне не изцяло, защото те са част от схемата. И да уточня нещо важно – за операции, инфекции и когато ти трябва спешна медицинска помощ, те са номер 1, не го оспорвам.

Но доктор не може да ти помогне да решиш хронично заболяване и след малко ще ти дам примери защо това е така.

Втората причина: Деминерализирането на почви и съответно и на хората. През последните 100 години имаме доказано деминирализиране на почвите с над 90-95 %, съответно и при хората.

Това е основната причини да имаме този ръст на хронични заболявания.

Защото в храната ни няма нищо в нея. Не се наторяват почвите.

Пръскат се с пестициди, които убиват живите бактерии, които вкарват от почвата в растенията минералите. 99 % от хроничните заболявания са следствие на хроничен дефицит на хранителни вещества.

И запомни това. След малко ще го говорим пак в детайли по този въпрос.

Какви са услужненията, ако се не реши проблема

 • Възпаление на хранопровода
 • Езофагеална стриктура, която се случва, когато хранопроводът се стеснява или стяга
 • Хранопровод на Барет – включващ постоянни промени в лигавицата на хранопровода
 • Рак на хранопровода, който засяга малка част от хората с хранопровод на Барет
 • Астма , хронична кашлица или други проблеми с дишането, които могат да се развият, ако вдишате стомашна киселина в белите дробове за по-дълго време
 • Ерозия на зъбния емайл, заболяване на венците или други стоматологични проблеми

Какво е лечението на докторите?

Ще ти препоръчат промяна в хранителният режим – да не ядеш пържено, мазни храни, да не пиеш кафе, чай, алкохол, вода… всичко.

Но няма да ти решат проблема.

Ще ти предпишат и лекарства като:

 • антиациди
 • Н2 рецепторни блокери
 • инхибитори на протонната помпа (ИПП)

Ако никое от тези лекарства не помогне, тогава операция.

Защо реално имаме киселини в стомаха?

Сега ще ти обясня защо имаме киселини в стомаха или рефлукс и ще видиш сам за себе си защо въпросните лекарства са опасни за теб.

Когато приемаш храна, чрез зъби и слюнка се раздробява храната на по-малки парчета. Те чрез хранопровода стигат до стомаха.

Тогава организма започва да произвежда няколко неща – гастрин(това е ензим), така нареченият стомашен сок(или gastric acid), солна киселина(HCl) и пепсиноген.

Тази съвкупност от киселини и ензими е отговорна за разграждането на храната до малки частици, които след това да се усвоят в тънкото черво.

Това е процеса когато организма работи оптимално и всичко е наред.

Обаче, когато в организма има проблем и то е в това, че той не може да произведе достатъчно солна киселина, тялото започва да произвежда повече гастрин и стомашен сок и в един момент количеството стига горната мускулна клапа, отваря се и се изпръсква малко количество в хранопровода.

Точно това е причината да имаме киселинен рефлукс.

Но големият въпрос е…

Защо тялото не може да произведе солна киселина?

Защото имаме дефицит или на хлор или дефицит на хлор и калций.

Чети още по-внимателно сега.

Солната киселина е H-Cl. H – това е водород. Cl – това е хлор. В организма има изобилие от водород. Но от хлор не.

Как обикновено си набавяме хлор?

Най-често от готварска сол. Тя е NaCl – натриев хлорид.

Когато сме на диета с ниско съдържание на сол поради една или друга причина, най-често е защото никой ни е казал, че солта е вредна и от нея вдигаме високо кръвно(което въобще не е така, виж защо от този линк).

Така въпросният дефицит на хлор създава проблема с ниското производство на солна киселина.

Втората причина е, че имаме дефицит на Калций.

Може да се храниш с обилно количество сол и пак да имаш ниско производство на солна киселина.

Организма произвежда солна киселина и за да попадне в стомаха, тя бива буквално изпръсквана през едни клетки наречени chief cells.

За да може успешно солната киселина да попадне в стомаха, трябва да имаме наличен калций, за да може тези въпросни клетки да вкарат в стомаха киселината. Ако нямаме, не им работи механизма образно казано.

Тоест не могат успешно да вкарат киселината в стомаха.

И когато тялото усети, че няма достатъчно солна киселина в стомаха, започва повече от необходимото производство на гастрин и стомашна киселина и тя стига до горната част на стомаха и в един момент клапата се отваря и се изпръсква малко количество от тези киселини в хранопровода.

Има и други предпоставки да имаме рефлукс като например да се приемат по време на хранене голямо количество газирани напитки.

Те алкализират и нeутрализират киселините в стомаха и така тялото се принуждава да произвежда още и още стомашен сок и солна киселина.

От къде идва объркването на лекарите?

Личният ти лекар ще ти каже, че проблема е в повишеното производство на стомашни киселини(солна и gastric acid, която наричаме стомашен сок).

Но всъщност е точно обратното. Проблемът е в ниското количество на солна киселина или дефицита й.

Това е честно срещан казус при лекарите, защото те никога не търсят първопричината защо се стига до проблема.

Те винаги анализират когато е станал вече проблема и от там идва и неуспешното им лечение.

Ето два типични примера, които доказват казаното от мен току що.

Когато имаш запушени артерии с натрупвания холестерол по тях, лекарите виждат, че има холестерол и правят извода, че холестерола е проблем.

Те не се питат обаче защо има холестерол по стените на артериите. А отговорът е защото при прием на вредни храни, като пържени храни например, се образуват свободни радикали и те атакуват стените на артериите. Така холестерола полепва и буквално неутрализира опасността от разяждане на стената на артерията.

Тоест първопричината е лошото хранене, а не че имаш холестерол в организма.

Други любим пример: Камъни в бъбреците.

Получиш криза и в болницата се установи, че камъчетата са калциеви соли. И от там се вади извода, че наличието на калций е причината за образуването на камъни в бъбреците.

А каква е първопричината?

Че с години си имал дефицит на калций и до там се е стигнало, че тялото се е принудило да изсмука от ставите голямо количество калций, само че не успява на време да го разгради и използва и така се образуват калциеви камъчета в бъбреците.

Ето примери за тоталното неразбиране защо имаме хронични заболявания и неефективното лечение на лекарите.

Защо приема на антиациди(лекарства, които намаляват киселините) е ВРЕДНО?

Както вече стана ясно, трябва ни силна стомашна и солна киселина или висока киселинност в стомаха.

Между 1.5-2 pH.

Когато ти приемаш лекарства, които намаляват тази киселинност и увеличават pH-то, ти правиш така, че храната която си приел, да не се усвои въобще.

Защо това е проблем?

Първо увеличаваш дефицита на хранителни вещества в организма и след това е въпрос на време да се развие някое хронично заболяване.

За това приема на подобни лекарства е пряко свързан с образуване на диабет, високо кръвно, алцайхмер, рак, артрит, деменция, инфаркт и инсулт.

Всички те са дефицит на хранителни вещества. Когато не усвояваш хранителни вещества, въпрос на време е да образуваш някое от тези заболявания.

Втори голям проблем – когато големи молекули не се раздробят до усвоими хранителни вещества(аминокиселини, монозахариди, кетони и т.н.), остават цели молекули и попадайки в тънкото черво, започват да създават проблеми.

Така се образуват проблеми като leaky gut syndrome(синдрома на пропускливото черво).

Образуват се и проблеми като алергия от храна, увреждане на тънкото черво, запек и т.н.

Ето за това приема на подобен тип лекарства е чисто самоубийство – буквално поставяш тялото в ситуация, в която е въпрос на време е да се случи нещо лошо.

Защо хората пият сода за хляб?

Содата за хляб е Натриев Хидрогенкарбонат(известен като бикарбонат) – NaHCO3. Натриевият йон неутрализира киселините в стомаха и в частно gastric acid(така нареченият стомашен сок) и така се спира за час два рефлукса.

До тук добре, имаме краткотраен ефект. Само че това води до същите проблеми като лекарствата които също намаляват киселинността в стомаха(антиацидите).

С няколко думи да го обобщя: Не трябва да се пипа или редуцира киселинността на стомаха, защото е опасно за здравето.

Трябва да се търси решение на първопричините и те са дефицита на хлор и калций.

Образуване на язви в стомаха. Защо се случва?

Ако не решиш проблема със стомаха и приемаш лекарства за намаляване на стомашната киселина, в един момент от високото рН или слабата киселинност, създаваш предпоставка за развитие на микроорганизми като например бактерията Helicobacter pylori. Когато се размножи достатъчно води до язва в стомаха. Ако имаш ниско рН или голяма киселинност в стомаха и стомаха ти работи нормално, няма как тази бактерия да съществува. Силната киселина ще я убие.

Ето ти още една причина, ако имаш този проблем, да го решиш и да стоиш далеч от лекарствата против рефлукс.

Какво е решението?

Тъй като знаем защо се случва така, че имаме рефлукс, търсим решаване на първопричината.

И както стана ясно вече, тя е дефицит на хлор и калций. За това към всички необходими хранителни вещества добавяме и калций във високи количества, така че да премахнем неговият дефицит.

Важно е да се уточни, че от гледна точна на натуропатичната медицина, всяко едно хронично заболяване може да бъде премахната, ако се спре приема на вредни храни и се набавят всички необходими 90 хранителни вещества(60 минерала, 16 витамина, 12 аминокиселини, омега-3 и 6 мастни киселини). Когато това се правя достатъчно дълго време, проблема се решава.

Точно за това създадох пакета за Киселини в стомаха по начина по който е сега, така че да даде всички хранителни вещества за организма плюс допълнително калций и храносмилателни ензими с цел справяне с рефлукса.

Пакета ще помогне за:

 • Възстановяване на нормалната работа на стомаха
 • Подпомага създаването на солна киселина
 • Спомага нeутрализирането на рефлукса
 • Подобрява разграждането и храносмилането, което подобрява и усвояването на хранителни вещества
 • Намалява шанса от получаването на язва

Пакета съдържа три основни продукта. Ето какво точно правят те:

HAYA LABS Super Pancreatin Enzymes – е хранителна добавка на капсули, представляваща комплекс от храносмилателни ензими, които подпомагат разграждането и усвояването на белтъчините, въглехидратите и мазнините.

По този начин подпомагаш разграждането на храните и дори да нямаш все още оптимално количество солна киселина, ензимите ще подпомогнат усвояването на хранителните вещества.

Vita Max от Everbuild е иновативен комплексен продукт, който съдържа огромно количество на най-важните витамини и минерали в над 100 % от дневния прием дози. Изключително важен когато се борим с киселините в стомаха и правилното храносмилане. Богат е и на пробиотици.

HAYA LABS Calcium Magnesium & Zinc е продукт, съдържащ високо количество Калций, който е изключително важен за произвеждането на солна киселина, без която имаме проблем като киселини в стомаха.

Към приема на този пакет, има и няколко препоръки за хранене, чрез които ще се улесни процеса и ще спомогне премахването на рефлукса.

1. Преди хранене приемай по една от супичките на маги вкусна чаша

Топлиш 150-200 мл. вода. Разтваряш супичката. Пробваш на вкус. Ако не ти е солено, добавяш половин грам хималайска сол. Пробваш на вкус. Ако пак не ти е много солено, добави още половин грам и така докато вече стане солено, но не прекалено.

Пиеш тази супичка всяка вечер преди вечеря. Така добавяш няколко грама сол в организма, за да подсигуриш, че в тялото има достатъчно количество хлор дошъл от солта.

2. Започни да приемаш повече сол

Келтска, хималайска, каквато намериш. Има ги в големите хранителни вериги. Започваш да посоляваш храната ти до толкова, че да ти е вкусно. Не прекаляваш, но и не пестиш. Трябва да си го усетиш на вкус как ти е.

3. Допълнително можеш да хапваш храни богати на ензими и фибри

Аз лично бих ял поне 2-3 пъти на седмица леща или боб, защото тях можеш обилно да ги посолиш без да е проблем за вкуса и съдържат доста фибри.

Повечето лекари препоръчват да не се приема кафе, чай, люто, пържено и т.н..

Аз не съм на това мнение.

Веднъж решил проблема, можеш да си ядеш каквото поискаш.

Разбира се, има няколко храни, които е препоръчително да спреш и то е за подобряване на здравето ти и предпазване от хронични заболявания.

Те са следните:

 • Глутен(пшеница, ръж, ечемик и овес) – глутена не се усвоява от организма и оставяйки цял(във формата на протеин, не аминокиселини), създава проблеми в тънкото черво. Дългосрочно увреждане на власинките в тънкото черво и намалява естественото усвояване на хранителни вещества.
 • Пържени храни – водят до възпаления и запушване на артерии. Дългосрочно водят до рак, инфаркт и инсулт.
 • Меса с нитрати – водят до възпаления също така и редица проблеми в следствие от това.
 • Олио и зехтин от бутилка – същото като при пържените храни.

Какви резултати да очакваш?

За 3 месеца и изпиване на поне 3 пакета с хранителни добавки, би трябвало проблема да е изчезнал. Разбира се колко дълго ще се решава проблема зависи от това колко сериозно е било състоянието на организма и неговият дефицит.

Имал съм познати и клиенти, които за един месец решават проблема, други при тях отнема повече време.

Важното е да се забележи прогрес в рамките на първия месец.

Ако се забележи такъв, се продължава докато не се реши проблема изцяло.

Какви грешки да не допускаш?

От близо 3 години работа с клиенти съм се нагледал на грешки и неуспешни опити за справяне с хронични заболявания.

Най-честите грешки са следните:

 • Гледат да надхитрят организма си – когато им кажеш, че водещата причина е дефицит на калций, те решават само калций да си вземат и след това мрънкат защо няма резултат. Причината е, че тялото има нужда от всички хранителни вещества и не е толкова просто колкото им се иска. Пакетът съм го създал, че да достави всички необходимо на организма да се справи с проблема. Ако ставаше само с един продукт, нямаше да има други в пакета.
 • Нямат търпение – вземат си един пакет и на втората седмица почват да мрънкат защо няма резултати. Този тип хора никога не постигат крайният резултат. Отнема си време. Между 3 и 6 месеца е минимума зависи колко сериозен е проблема и колко месеци или години го е имал човека.
 • Не спазват хранителните препоръки – хората са научени, че като пиеш едно хапче и ще ти мине. Тоест, не трябва да полагаш никакви допълнителни усилия. Ами не работи така процеса. За да има резултати, много е важно да се спре хляба и глутена като цяло. А тук в частност и газираните напитки. Няма как да пиеш бира или кола по време на вечеря и после да се оплакваш, че добавките не работят.
 • Не разбират, че това е природна медицина – тя третира първопричината и трябва да се полагат усилия за толкова дълго, колкото е необходимо, за да се реши проблема.

Ако не допускаш тези грешки, би трябвало да се реши проблема при теб в рамките на няколко месеца. Колко точно не мога да кажа.

Какво да направиш сега?

 1. Поръчваш пакета за киселини в стомаха от тук
 2. Спираш вредните храни и започни да пиеш по една супа от тези на маги(вкусна чаша) като и добавиш допълнително сол(за предпочитане хималайска)
 3. Ако пиеш лекарства, намали ги на половина и след 2-3 седмици ги спри изцяло
 4. Наслаждавай се на живот без киселини в стомаха

Можеш също така да се свържеш с мен за съдействие на телефон: 0877302033 или да си запазиш час за консултация от тук: http://wp.viktorsimeonov.com/health-consultation/

Надявам се да съм бил полезен!

Ще се радвам, ако споделиш статията с твои близки познати, ако имат този проблем.

— Виктор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *