Главоболие(мигрена) – Защо го имаш и какво да направиш по въпроса?

главоболие мигрена

В тази статия научаваш защо имаш главоболие и мигрена, какво ги причинява и как да решиш проблемите с главоболието.

Но преди това да направя една важна отметка: 

Не съм доктор по медицина, нито каквото и да е доктор, фармацевт или пък медицинско лице. И по закон нямам право да лекувам никого. В тази статия споделям информация с ясната цел, който иска да знае повече информация как сам да си помогне, да го направи. Не нося никаква правна отговорност за последствията от приложените стратегии и препоръки посочени в тази статия.

В тази статия ще намериш различна перспектива за нещата в медицината и препоръките са на база натуропатичната медицина, която изучавам и на нейната основа създавам пакети от хранителни добавки, които помагат да се решат хронични заболявания, които са уж нелечими.

Огромен процент от жените днес страдат ежедневно от главоболие, а никои направо мигрена.

За съжаление решенията за тези проблеми от нормалната медицина са никакви. Просто ти биват предписвани лекарства, които да намалят болката.

Обикновено тези лекарства работят толкова дълго колко ги приемаш. Типичен пример е аналгина. Пиеш го, минава болката за няколко часа и после какво се случва, тя се появява отново.

Ако основната причина за главоболието е стрес, то значи по време да на тази така наречена пандемия, всеки щеше да го боли главата. Но, случая не е такъв.

В тази статия днес ще научиш какви са реалните причини да имаш главоболие, мигрена и как да ги решиш.

Така че да започваме.

Какво е главоболие?

Има много различни видове главоболие, които специалистите са класифицирали в две основни групи – първични и вторични.

Първичното главоболие се отнася до независими състояния, които причиняват болка в главата, лицето или шията. Примерите за първични главоболия включват мигрена и главоболие при напрежение.

Вторичните главоболия се появяват в резултат на друго медицинско състояние, като инфекция, стрес или прекомерна употреба на лекарства.

Какво е мигрена?

Мигрената е вид първично главоболие, което може да причини силна болка и други симптоми. Хората с мигрена могат да получат повтарящи се симптоми, които лекарите наричат ​​епизоди или атаки.

Главоболието е само един от симптомите на мигрена и може да варира по тежест. Мигрената може да причини интензивно, пулсиращо главоболие, което продължава от няколко часа до няколко дни.

Мигренозното главоболие обикновено засяга едната страна на главата, но някои хора изпитват болка от двете страни.

Какво е усещането при силно главоболие и мигрена?

Хората описват болката като:

 • пулсираща
 • пронизваща
 • сякаш някой те удря
 • изтощителна

Може също да се почувства като силна, тъпа, постоянна болка. Болката може да започне като лека. 

При болката от мигрена обикновено е от едната страна на главата, но може да се появи и от двете страни или да се измести.

Повечето пристъпи на мигрена продължават около 4 часа. Ако не се лекуват или не реагират на лечението, те могат да продължат от 72 часа до седмица. 

Какви са симптоми при силно главоболие и по-конкретно при мигрена?

Симптомите могат да започнат 1 до 2 дни преди самото главоболие. Те включват:

 • желание за храна
 • депресия
 • умора или ниска енергия
 • често прозяване
 • хиперактивност
 • раздразнителност
 • скованост на врата

Ако болката не отшуми, следва следващата фаза. Тя е известна като фаза на атака, когато се появява действителната болка при мигрена. Симптомите на фазата на атака могат да продължат от часове до дни. Симптомите на мигрена могат да варират от човек на човек.

Някои симптоми могат да включват:

 • повишена чувствителност към светлина и звук
 • гадене
 • замаяност или усещане за отпадналост
 • болка от едната страна на главата ви, или от лявата страна, от дясната страна, отпред или отзад, или в слепоочията
 • пулсираща болка в главата
 • повръщане

След фазата на атака, човек често ще изживее постдромната фаза. По време на тази фаза обикновено има промени в настроението и чувствата. Те могат да варират от чувство на еуфория и изключително щастлив до чувство на много уморено и апатично. Може да продължи леко, тъпо главоболие.

Продължителността и интензивността на тези фази могат да се проявят в различна степен при различните хора. Понякога една фаза се пропуска и може да възникне пристъп на мигрена, без да причинява главоболие.

Защо имаме главоболие?

Основната причина да имаш главоболие е дефицит на минералите калций и магнезий. Ето защо.

Мускулатурата в организма се свива и отпуска. Не можеш и да мигнеш, ако нямаш нужните минерали като ресурс. Когато влезеш в сериозен дефицит, даден мускул започва по-трудно да се свива и отпуска и така се образуват крампи, спазми.

Когато тези спазми и крампи са на врата и в главата, се създава напрежения в мозъка което води до главоболие.

Точно и така лесно можеш да отстраниш главоболието.

Като дадеш необходимите хранителни вещества на организма и той постепенно се нормализира и се отстранят тези мускулни крампи и се намали напрежението около врата и мозъка.

Защо имаме мигрена?

Процеса е същият с едно важно допълнение. При мигрената или постоянният главобол, който е даже значително по-силен, тук освен дефицита на калций и магнезий, имаме и дефицит на омега-3 мастни киселини.

В организма има едни вещества наречени простагландини. Те са изцяло съставени от омега-3 мастни киселини.

Те отговарят за оптималната работа на кръвоносни съдове, движението на калций в организма, регулират възпаленията и много други процеси. Повече за тях и ползите от омега 3 научи тук.

Когато имаме сериозен дефицит на омега-3 мастни киселини и за дълъг период от време, дефицита на прострагландин се увеличава. Това води до по-силна и продължителна болка. Така и вече имаме на лице и мигрена.

Решението е подобно като и при нормалното главоболие с допълнението, че трябва да се приемат повече омега-3 мастни киселини.

Така за няколко седмици до месец-два, би трябвало да се нормализират процесите и да отшуми болката в главата без значение дали говорим за мигрена и просто главоболие.

Други фактори, които са важни за главоболието, които не са за подценяване:

 • Не се приема достатъчно вода през деня – минимум 1.7 литра на ден, но вода, не газирани напитки или алкохол
 • Прекалява се с кафето. Кафето е наркотик, без значение дали си го признаваме или не. Прекаляването му води до главоболие. Така че трябва по-внимателно с него.

Какво да направиш сега?

Без значение дали имаш главоболие или мигрена, решението е едно и също. Даваме на организма всички необходимо като хранителни вещества, за да се премахнат мускулните спазми и дефицита на веществото простагландин.

1.Поръчваш пакет подходящ за теб, за жени или за мъже, от линковете отдолу

За жени: Пакет Здраве Жени 2.0

За мъже: Стартов пакет Здраве

2. Спри глутен(пшеница, ечемик, ръж, овес), пържени храни, меса с нитрати, олио, зехтин и други течни масла

3. Започни да се храниш с храни богати на минерали като ядки, семена, броколи и други, както и по-чест прием на риби с високо съдържание на омега-3 мастни киселини също ще е полезен

Това е.

Надявам се статията да ти е била полезна.

Ако имаш въпрос или искаш да се свържеш с мен, запиши се за БЕЗПЛАТЕН предварителен разговор на този линк тук: http://wp.viktorsimeonov.com/health-consultation/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *